Brandweer bereikt ouderen via bingo

Ouderen wonen tegenwoordig langer zelfstandig thuis. Zowel landelijk als in Gelderland-Midden heeft de brandweer aandacht voor zelfstandig wonende ouderen en brandveiligheid. Ouderen zijn vaker het slachtoffer van brand dan de gemiddelde Nederlander. Met het ouder worden, zijn er vaak lichamelijke gebreken zoals vergeetachtigheid, slecht horen of zien en moeilijk voortbewegen. Daarom is brandpreventie belangrijk.

Brandweermedewerkers van VGGM gaan sinds 2016 naar bingomiddagen en -avonden om de spelers -over het algemeen op leeftijd- te informeren over brandveiligheid. Coördinator Brandveilig leven, René Bierman vertelt: "We zijn bewust op zoek gegaan naar buurthuizen in de wijk. In verzorghuizen wordt natuurlijk ook bingo gespeeld, maar daar heeft brandveiligheid doorgaans al de aandacht." René neemt een passend prijzenpakket mee voor het bingospel. Een kookwekker, elektrische waxinelampjes, een rookmelder die het 10 jaar doet, een label voor de ‘vluchtsleutel’ en een voorlichtingsbezoekje aan huis. "Bij het uitdelen van een prijs kunnen we steeds opnieuw uitleggen waarom brandveiligheid zo belangrijk is. En dat wordt heel goed ontvangen."

Daarnaast is de brandweer onder andere in overleg met medewerkers van thuiszorgorganisaties, wijkverpleegkundigen en WMO-consulenten. Zij komen letterlijk achter de voordeur en zijn voor de brandweer 'extra ogen'. René: "We laten de medewerkers zien hoe ze bijvoorbeeld snel kunnen scannen: zijn er rookmelders? Of ligt in een hoek een wirwar aan verlengsnoeren en stekkerdozen? Ze hoeven niet het hele huis te controleren, maar door alert te zijn op een aantal kleine zaken kan veel leed voorkomen worden." Door deze samenwerking te zoeken, verwacht de brandweer nog meer zelfstandig wonende ouderen te bereiken en de brandveiligheid bij hen thuis te vergroten.

Activiteiten andere instanties
Niet alleen de brandweer maar ook gemeenten en de Nederlandse Brandwondenstichting geven voorlichting en informatie aan ouderen over hoe ze zo lang mogelijk veilig en gezond thuis kunnen wonen.

Onder de titel ‘Langer thuis, in mijn aangepast huis’ heeft de provincie met diverse organisaties en de gemeente Arnhem een folder uitgegeven. Hierin staan tips om comfortabel en veilig te wonen. Er wordt vooral ingegaan op wat je kunt doen als je nog in goede gezondheid en fit bent, maar de jaren wel gaan tellen.

De Brandwondenstichting heeft een rookmelderteam in het leven geroepen.Dit team bestaat uit meer dan 2.500 vrijwilligers die door de brandweer zijn getraind in het plaatsen van rookmelders. Overal in Nederland plaatsen zij kosteloos rookmelders voor mensen die dit zelf niet meer kunnen.

Voeg toe aan selectie