GGD praat met scholieren over rookgedrag

Elk jaar sterven 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van tabaksverslaving. Roken zorgt ervoor dat je gemiddeld zo’n tien jaar korter leeft. Rookpreventie is de meest effectieve preventie om sociaaleconomische gezondheidsverschillen terug te dringen.

Er is na de instelling van het rookverbod op het werk en in de horeca nog veel gezondheidswinst te behalen. De afgelopen jaren zijn er maatregelen genomen om roken te ontmoedigen, zoals accijnsverhoging en het rookverbod op het werk en in de horeca. Sinds de invoering van het rookverbod in de werksituatie zijn er minder baby’s geboren met een te laag gewicht omdat minder vrouwen doorroken tijdens de zwangerschap. Dit is een belangrijk winstpunt, want een te laag geboortegewicht door roken betekent dat een kind ontwikkelingsachterstanden oploopt. Je staat bij je geboorte in feite al met één-nul achter.

GGD’en in het hele land zetten zich in voor een rookvrije samenleving. Zij zien elke dag hoe roken bijdraagt aan het verlies van gezonde levensjaren. Roken is een groot probleem voor de volksgezondheid. Daarom steunt GGD GHOR Nederland de acties van de professionals werkzaam bij GGD’en tegen de tabaksindustrie.
Afgelopen jaar presenteerden 25 GGD’en het actieplan ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. GGD GHOR Nederland pleit voor harde maatregelen. Zoals een stevige jaarlijkse accijnsverhoging, waarbij de extra belastinginkomsten ingezet worden voor onderzoek naar effectieve maatregelen die voorkómen dat mensen beginnen met roken. Het terugdringen van het aantal verkooppunten, het stimuleren van stoppen met roken via de zorgverzekering én het steunen van landelijke initiatieven zoals Rookvrije Generatie en Stoptober. GGD Gelderland-Midden vraagt in het contactmoment met de middelbare scholieren naar het rookgedrag en heeft het met de scholier over de nadelige gevolgen van roken.

De maand oktober staat al enige jaren in het teken van Stoptober: 28 dagen niet roken in oktober. Dankzij de positieve aanpak, de gratis Stoptober-app en de steun van stoppers onderling, hebben de afgelopen jaren meer dan 225.000 rokers bewezen dat Stoptober werkt.

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken, maar dit is nog niet zo eenvoudig. En er lijkt voor een roker eigenlijk nooit een juiste gelegenheid om te stoppen met roken. Stoptober creëert dit moment op 1 oktober en biedt met haar programma positieve steun aan iedereen die wil stoppen met roken. De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat het succes van Stoptober zit in de positieve aanpak, de gezamenlijkheid en de steun die Stoptober stoppers te bieden heeft.

Voeg toe aan selectie