Jongeren en sexting

Sexting is het versturen (en ontvangen) van naaktfoto’s via je mobiele telefoon of apps. “Het kunnen ook seksueel getinte berichten zijn”, legt Milou van Zanten, adviseur Seksuele Gezondheid bij de GGD, uit, “#Geenhoofd was een goede actie, maar je moet ook letten op bijvoorbeeld lichaamskenmerken, de achtergrond en sieraden. Laatst werd op een school iemand herkend aan zijn moedervlek.”

Milou geeft onder meer voorlichting aan scholieren. Niet alleen over sexting, maar ook over weerbaarheid, seksualiteit en veilig vrijen. Er wordt altijd aansluiting gezocht met hetgeen de school zelf al doet. Is er daadwerkelijk sprake van een incident als sexting, dan adviseert ze de school contact op te nemen met haar collega's van de jeugdgezondheidszorg. “Jongeren plaatsen een foto of een bericht in een impuls. Meisjes zien dat vaak als onschuldig en doen het uit naïviteit, terwijl jongens zeggen ‘ze weten best dat wij dat doorsturen’.”

Laatst werd iemand herkend aan zijn moedervlek

Of het op de ene school meer gebeurt dan op de andere, is onbekend, maar een wijkagent uit Arnhem-Zuid trok een tijd geleden aan de bel. Hij vond dat het steeds vaker gebeurde en zo ontstond een werkgroep van vertegenwoordigers van diverse instanties. “We hebben op basis van een bestaand stappenplan van Bureau Jeugd en Media een poster gemaakt. Naast de stappen die een school kan nemen, staan hier ook de contactpersonen van lokale organisaties op. Zij kunnen ondersteuning en advies geven.”

Leren omgaan met sociale media hoort eigenlijk het in het reguliere lesaanbod

Milou legt ook uit dat er heel veel lesmateriaal is. “Eigenlijk moet het in het reguliere lesaanbod zitten. Sexting heeft te maken met sociaalemotionele ontwikkeling, relationele vorming en mediawijsheid. Deze thema's horen bij de opvoeding. Het is nu nog te vrijblijvend om er aandacht aan te besteden. Sexting is eigenlijk digitaal pesten en het kan gebeuren dat een bericht of foto overal terecht komt, zonder dat je het weet.” Milou wil eigenlijk een lesonderdeel op scholen waarin jongeren leren omgaan met media. “Wanneer plaats je wel iets op internet en wanneer niet, denk eerst na. Jongeren denken niet aan de toekomst en of dat schade kan toebrengen. Voor tieners is de lange termijn een ver van mijn bed show. Ze doen het impulsief en denken alleen aan het nu.”
 

Kijk ook eens op de websites van Mediawijsheid en Helpwanted voor meer informatie.

#Geenhoofd
“Tegenwoordig gaat het zo makkelijk. Het sturen van naaktfoto's kan ook best, maar besef wel dat die foto's met kwade wil overal kunnen opduiken. Dus als je jezelf bloot wilt geven, laat dan je hoofd buiten beeld!” Radio-DJ Giel Beelen en het tv-programma Spuiten en Slikken riepen op tot #Geenhoofd om zo misbruik van seksueel getinte foto’s tegen te gaan en de persoon in kwestie te beschermen.

Voeg toe aan selectie