Jongeren steeds meer bewust van gehoorschade

Uitgaansgelegenheden en zomerfestivals met hun dreunende dancebeats zijn een feest voor bezoekers… én een groot risico op gehoorschade. Jongeren zijn zich daar meer van bewust dan een aantal jaar geleden, blijkt uit recent onderzoek.

In het filmpje van jongerenplatform Blikvoer vertelt Iris hoe het is om een piep in je oren te hebben. Dat neemt ze de Nijmeegse discotheek Matrixx kwalijk. Daar stond de muziek veel te hard.

Verontrustend is dat jongeren hun gedrag niet of nauwelijks aanpassen en oordopjes nog niet standaard thuishoren op het lijstje ´wat neem ik mee, telefoon, geld, ID, sleutels’. Alarmerend, als je bedenkt dat schade aan de oren niet terug te draaien is en dat jongeren de rest van hun leven last kunnen hebben van een constante pieptoon of storende ruis.

“Veel mensen weten niet dat gehoorschade snel ontstaat en vaak onomkeerbaar is,” vertelt Simone Schoevaars-Lops, adviseur Milieu & Gezondheid bij GGD Gelderland-Midden. “Te lange blootstelling aan te hard geluid op festivals, in discotheken en kroegen is een belangrijke oorzaak. Maar niet de enige. Veel jongeren luisteren gedurende de dag muziek op hun telefoon of mp3-speler. Ook hierdoor kan gehoorschade optreden. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van het risico dat ze lopen. Zij denken vaak ‘als het kwaad kon, zou het toch niet mogen’.”


(Bron: Nationale Hoorstichting)

Elk jaar krijgen ruim 21.000 jongeren gehoorschade en een kwart van de jongeren heeft beginnend gehoorverlies. Naast gehoorverlies kan te harde muziek leiden tot concentratieproblemen, slapeloosheid en depressiviteit. De economische last van deze problematiek bedraagt miljarden euro’s per jaar, bijvoorbeeld door kosten als gevolg van arbeidsongeschiktheid en het beroep dat wordt gedaan op geestelijke gezondheidszorg.

Landelijke campagne

Eind 2014 is de landelijke campagne ‘I love my ears’ gelanceerd. In deze campagne komen artiesten en DJ’s aan het woord, die zelf ook oordopjes dragen tijdens hun optredens. Het ministerie heeft in dat jaar een convenant afgesloten met twee grote bracheorganisaties en sindsdien werken de aangesloten muzieklocaties aan het naleven van het maximale geluidsniveau van 103 decibel. Simone: “Uit onderzoek blijkt dat 80% van het uitgaanspubliek de muziek te hard vindt. Maar in de praktijk blijkt het lastig om alle betrokkenen als uitbaters, artiesten en evenementenorganisatoren zo ver te krijgen dat de muziek ook daadwerkelijk zachter wordt gezet. Omdat ook onder de 103 decibel gehoorschade kan ontstaan, is het ook bij een lager geluidsniveau verstandig om oordopjes te dragen. Jongeren moeten dus weten: ‘als ik mijn oren wil beschermen, dan moet ik dat zelf doen’.”

Lokale voorlichting

Simone Schoevaars-Lops: “Gemeenten die met gehoorschade aan de slag willen, adviseer ik om, aanvullend op de landelijke activiteiten, bij te dragen aan bewustwording onder jongeren en uitbaters van popzalen en kroegen. De campagne ‘Neet tuuut douf’ van de gemeente Venlo is een voorbeeld dat vaak wordt aangehaald.” Horeca-exploitanten kunnen een bijdrage leveren door alert te zijn op het volume en oordopjes te verkopen of uit te delen. Jongeren kunnen zelf ook veel doen om schade aan hun oren te voorkomen. De belangrijkste adviezen:

  • draag goede oordopjes;
  • houd afstand tot de boxen;
  • geef je oren regelmatig een pauze.
Voeg toe aan selectie