Mazelen, zijn we goed beschermd?

Het antwoord op de vraag of we in Nederland goed beschermd zijn tegen mazelen is “Ja, nog wel”, aldus Hans Beks, arts Infectieziektebestrijding bij de GGD, “Het risico op een besmetting met mazelen in Nederland is nog steeds heel klein.”

“De vaccinatie van kinderen volgens het rijksvaccinatieprogramma geeft voldoende bescherming Sinds enkele jaren halen we in Nederland echter niet de vereiste 95% om verspreiding te voorkomen. ”

Beks is deskundig als het gaat om het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). “In Nederland komt eens in de 10 tot 15 jaar een grote mazelenepidemie voor. De laatste epidemie was in de winter van 2013 op 2014. Dit was met name onder de groep mensen die niet gevaccineerd was, voornamelijk orthodox-protestante schoolkinderen. Ongeveer 2700 patiënten met mazelen zijn toen gemeld, ruim 180 patiënten zijn opgenomen geweest in het ziekenhuis en één 17-jarige overleed aan de ziekte. Vorig jaar overleed nog een 4-jarige aan late complicaties van een mazelen infectie tijdens de epidemie.” Besmettelijke ziekten zoals mazelen moeten in Nederland gemeld worden bij de GGD.
Iedereen die niet gevaccineerd is tegen mazelen of de ziekte niet op natuurlijke wijze heeft doorgemaakt, kan mazelen krijgen. Geen enkel vaccin geeft 100% bescherming, dus heel af en toe kunnen ook mensen na vaccinatie toch nog mazelen krijgen. Mensen die geboren zijn vóór 1965 zijn vrijwel allemaal beschermd omdat zij ooit mazelen hebben gehad.
Even op een rij. Sinds 1976 is de vaccinatie tegen mazelen aan het RVP toegevoegd. Mensen die geboren zijn na 1975 zijn beschermd tegen mazelen als zij het RVP hebben gevolgd. Mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1975 zijn alleen beschermd tegen mazelen als zij ooit de ziekte hebben gehad of toch een vaccinatie hebben gehad, buiten het RVP.
“Kinderen die niet hebben deelgenomen aan het RVP kunnen alsnog een BMR-inhaalvaccinatie, (Bof Mazelen en Rode Hond) krijgen,” vertelt Beks, “Dat kan gratis tot 18 jaar. Ze kunnen daarvoor contact opnemen met de GGD.”
 

We adviseren mensen die naar bepaalde landen gaan zich te laten vaccineren

In de media is de laatste tijd verschillende keren aandacht geweest voor mazelen. Zo meldde het Algemeen Dagblad in april nog, dat het mazelenvirus oprukt in Nederland na een uitbraak in een crèche in Den Haag. Tot half april zijn in ons land 20 patiënten met mazelen gemeld. Vorig jaar kwam het totaal op 24 meldingen.

Infectiearts Beks: “Waarschijnlijk komt dat, omdat in een aantal Europese landen uitbraken zijn van mazelen, met in 2018 meer dan 80.000 meldingen. De grootste uitbraken zijn in Oekraïne en Roemenië, maar ook in Italië wordt geregeld gemeld dat er mazelen heerst. We adviseren mensen die daar naar toe gaan om zich te laten vaccineren, zeker als zij niet eerder gevaccineerd zijn of mazelen hebben doorgemaakt.” Hiermee doelt Beks vooral op kleine kinderen. “Zuigelingen worden pas op 14 maanden gevaccineerd voor het beste resultaat. Zij kunnen al vanaf 6 maanden gevaccineerd worden wanneer zij een hoger risico lopen, zoals bijvoorbeeld door contacten met de lokale bevolking in landen waar mazelen voorkomt.” Hiervoor kunnen mensen contact opnemen met de Jeugdgezondheidszorg of met Reizigersadvisering van de GGD.

https://www.rivm.nl/mazelen/vragen-en-antwoorden-mazelen

 

 

Voeg toe aan selectie